Recepty

VAŘÍME A PEČEME Z ……..

recepty z kurzu vaření – svačinky, obědy, večeře do krabičky

LOKŠE ZE SLADKÝCH BRAMBOR – http://svacinkyproancu.cz/lokse-ze-sladkych-brambor

SKORO SÝROVÁ OMÁČKA:

  • 100 g kešu oříšků
  • 100 g panenského řepkového/olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa/citrónové šťávy
  • 1 lžíce umeocta/1 zarovnaná lžička soli
  • 2-4 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička-1 lžíce medu/javorového sirupu nebo jiného sladidla
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml vody

Kešu oříšky zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je několik hodin (klidně ale i přes noc) namočené, aby změkly. Pak vodu slijeme, oříšky propláchneme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme dohladka. Do této směsi můžeme rozmixovat hrst hrášku, baby špenát, rukolu, nebo cokoli zeleného, co máme rádi, omáčka pak bude krásně zelená. Omáčku můžeme až týden skladovat v lednici pod víčkem.

MANDLOVÉ KREKRY: 

100 g mandlí, 100 g slunečnice, 100 g dýně – pomixovat nahrubo, přidat 100 g chia a 250-300 g vody + sůl a  koření podle chuti…

Lžičkou děláme na pečícím papíře placičky cca 4 mm silné. Pečeme asi tak 20 minut na 170°C. Pak otočíme, necháme dopéct dalších 10 minut. Stejně jako u kváskových krekrů dojdou dokřupava  ve vypnuté troubě.

KVÁSKOVÉ KREKRY:

100 g žitné mouky + 100 g vody + lžíce kvasu – nechat do druhého dne v pokojové teplotě.

Pak smíchat s 200 g žitné mouky, 2 lžícemi olivového oleje a lžičkou soli, vypracovat těsto.

Dá se hned použít, nebo zabalené v lednici vydrží nejméně další dva dny. Rozválet do tenka na pečícím papíře a rozkrájet rádýlkem na krekry. Péct cca 10 minut v rozpálené troubě (na 200), pak troubu vypnout, lehce vyvětrat a krekry nechat doschnout dokřupava.

 

recepty z kurzu vaření –  vánoční pečení

DATLOVÉ LANÝŽE – http://svacinkyproancu.cz/cokodatlove-lanyze

PRACNY – http://svacinkyproancu.cz/pracny

SUŠENKY Z ČERVENÉ ČOČKY – http://svacinkyproancu.cz/susenky-s-cervenou-cockou

OVESNÉ SUŠENKY – http://svacinkyproancu.cz/ovesne-s-boruvkovym-kremem

KARAMELOVÁ KRAJKA
80 g lískových oříšků/mandlí/kešu..
¼ lžičky anýzu (celá semínka)
4 lžíce kokosového oleje/másla
40 g kokosového cukru
3 lžíce rýžového sirupu/medu
1/2 lžičky soli
1 lžička sušené pomerančové kůry
40 g celozrnné rýžové mouky/pohankové mouky/špaldové mouky…

Oříšky opražíme, oloupeme co to jde a nameleme/rozmixujeme na jemno. Anýz roztlučeme. Všechny ingredience, až na mouku, dáme do kastrůlku a za častého promíchávání zahříváme dokud směs nezačne bublat. Vaříme asi tak minutu, a pak sundáme z plotny. Přisypeme mouku a promícháme. Hmota je horká, ale zároveň rychle tuhne, takže svižně a za pomoci dvou lžiček děláme hromádky na plech vyložený pečícím papírem. (Jednou lžičkou nabereme, druhou seškrábneme.) Plech dáme do trouby předehřáté na 150°C horkovzduch/170°C klasika bez větráku a necháme ho tam 8 – 10 minut. Hromádky karamelové hmoty se za tu dobu roztečou a začnou „bublat“. Po 8 minutách v troubě jsou karamelky spíš žvýkací, po 10 krásně křupou. Každopádně je po vytažení necháme na plechu až do úplného vychladnutí, aby měly čas ztuhnout.

MAKOVÉ KULIČKY
100g máku
100g sušených švestek
100g rozinek
1 lžička octa balsamico
špetka soli
sezamové semínko na ozdobu
troška mleté vanilky
malinko vody, pokud je třeba

Švesky rozmixujeme/rozsekáme na co nejmenší kousky. Přidáme rozinky a zase promixujeme. Pak přidáme mletý mák, sůl a vanilku… Zdobíme sezamovým semínkem.
Pokud nemáte rády rozinky, datle jsou taky super. Mák se dá vyměnit za sezamové semínko (ať už loupané nebo neloupané) a vanilka za jakékoli jiné koření.

 

recepty z kurzu vaření –  RAW stravování 

  LAHODNÝ OVOCNÝ KRÉM – http://svacinkyproancu.cz/ovocny-jogurt/puding/krem 

MANDLOVÁ PAŠTIKA –       http://svacinkyproancu.cz/mandlova-pastika

POMAZÁNKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU –  http://svacinkyproancu.cz/zelena-medvedi-pomazanka

RYCHLÉ DATLOVÉ KULIČKY – http://svacinkyproancu.cz/datlove-kulicky-100x-jinak

NÁŠ FAVORIT  MRKVOVÝ DORT      http://svacinkyproancu.cz/carrot-cake

PAPRIKOVÉ KREKRY K VÍNU      http://svacinkyproancu.cz/paprikove-krekry

    

recepty z kurzu vaření –  VELIKONOCE 

NÁŠ FAVORIT NÁDIVKA S KOPŘIVAMI  http://svacinkyproancu.cz/nadivka-s-koprivami
HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S BAZALKOU – http://svacinkyproancu.cz/hraskovy-krem
POHANKOVÉ PERNÍČKY – http://svacinkyproancu.cz/pohankove-pernicky

OŘECHOVÝ BERÁNEK
100g vlašských ořechů
100g pohankové mouky světlé
4 lžíce zlatého lněného semínka
150g kokosového cukru
¼ lžičky soli
1 plechovka bílých fazolí i s nálevem
1 lžička sody
Šťáva i kůra z poloviny citronu

Ořechy lehce opražíme na pánvi. Necháme vychladnout a rozmixujeme/nameleme je najemno. Rozmixujeme/nameleme i lněné semínko. Všechny ingredience sesypeme a slijeme do jedné mísy a za pomoci tyčového nebo jiného mixéru z nich vykouzlíme lité těsto. Mixujeme opravdu důkladně, aby v těstě nezbyly kousky fazolí. Přešlehání těsta se není třeba bát. Bezlepkové pečení má i své výhody :-). Těsto nalijeme do vymazané formy a dáme péct do předehřáté trouby – na cca 30 minut a na 150°C horkovzduch nebo 170°C klasika bez větráku. Po upečení necháme korpus chvíli pochladnout ve formě.

NÁŠ FAVORIT – PUČÁLKA, NEBOLI PÁLENEC( postní jídlo)
500g neloupaného celého hrachu
Qhí máslo, nebo sádlo na smažení
Sůl, pepř, či mletá chilli paprička na dochucení

Kupte si ten správný hrách. Potřebujete celá semena, se slupkou a zárodečným klíčkem a dejte jej naklíčit. Trvá to 2-3 dny. Po naklíčení hrachu v pánvi rozehřejte máslo. Jakmile zpění, vsypte naklíčený hrách, osolte špetkou soli, opepřete čerstvě mletým černým pepřem a opékejte na silném plameni tři až pět minut, dokud hrách neztratí svou měkkou syrovost a šťavnatost. Obsahem pánve zbytečně nepromíchávejte, stačí občasné protřesení, jinak se uvolní slupky. Hrášek opékáním postupně změkne a jakoby zesládne. Neváhejte v průběhu pražení kdykoli ochutnávat. Hotový hrášek je lehce křupavý.
Před podáváním osolte nebo ochuťte cukrem, obojí je dobré. Nasypte na talíř, postavte doprostřed stolu, a uvidíte jak všichni budou zvědavě ochutnávat.

recepty z kurzu vaření – CELÁ OBILNÁ ZRNA

BORŮVKOVÉ LÍVANCE – http://svacinkyproancu.cz/boruvkove-livanec

ČERVENÉ ŠPALDOTO – http://svacinkyproancu.cz/cervene-spaldoto-a-kesu-parmazan

HRSTKOVÁ POLÉVKA – http://svacinkyproancu.cz/hrstkova-polevka

NÁŠ FAVORIT – SALÁT Z JEČMENE (LZE I ZE ŠPALDY):
200g ječmene(v suchém stavu), den předem namočeného
olivový olej
1 menší pórek
mletý černý pepř
100g sušené brusinky
baby špenát/rukola/polníček

Na dresing: Tahini pasta, citronová šťáva, voda, sůl, česnek, Tamari omáčka, Umeocet, Agáve sirup – všechny suroviny smíchat pomocí tyčového mixéru do hladkého krému.

Namočený ječmen uvaříme v osolené vodě, cca 40 nimut, přebytečnou vodu slijeme. Na oleji osmahneme pokrájený pórek, přidáme ječmen a opepříme. Chvilku orestujeme a vypneme sporák. Přidáme brusinky, špenát (rucolu, polníček). Nakonec zalijeme dresingem a promícháme. Lze podávat jak teplý, tak i vychlazený.

recepty z kurzu vaření  – PODZIMNÍ POLÉVKY

DÝŃOVÁ POLÉVKA S VÍNEM – http://svacinkyproancu.cz/dynova-s-vinem

ČOKO KRÉM Z TOFU – http://svacinkyproancu.cz/coko-susenky-a-ckoko-krem

POLÉVKA ZE SLADKÝCH BRAMBOR

 – cca 500 g sladkých brambor (ty oranžové jsou barevně zajímavější), 1 větší cibule, pár    stroužků česneku, Kokosový lej/máslo/olivový, olej, sůl, Harissa nebo jiná ostřejší směs    koření a nebo třeba jen chilli paprička, cca 100 g burákového másla, voda + sypký         bujón, nebo bujón v kostce/slabší zeleninový vývar, rajčatový protlak, bílý jogurt  k podávání

Zeleninu oloupeme, pokrájíme na menší kousky a osmahneme na oleji. Přidáme koření, trošku soli a zalijeme vodou+bujón nebo vývarem. Necháme vařit, až je vše měkké. Pak přidáme burákové máslo a něco málo rajčatového protlaku (kvůli barvě i kvůli doladění chuti). Rozmixujeme a případně ještě doředíme vodou nebo vývarem a dochutíme J Podáváme s bílým jogurtem/kysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

O něco detailnější popis a obrázky budou ve čtvrtek na svacinkyproancu.cz

ZELENINOVÁ POLÉVKA S ČOČKOU

–  jedna větší mrkev, kousek celeru, kus petržele, jedna větší cibule, pár stroužků                  česneku, bobkový list, sterilovaná rajčata, sůl, olivový olej, drobná zelená čočka nebo        třeba černá beluga, ale klidně i cizrna, majoránka

Veškerou zeleninu očistíme. Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo. Cibuli pokrájíme na půlkolečka a česnek na plátky. Všechno chvilku smažíme na olivovém oleji. Osolíme. Přidáme plechovku rajčat a zalijeme vodou. Vaříme, dokud není všechna zelenina měkká a rajčata rozvařená. Přidáme uvařenou čočku nebo cizrnu a sušenou majoránku. Sypeme parmezánem a bylinkami.

Jak uvařit jednotlivé druhy čočky nebo cizrnu se dá lehce zjistit na sáčku, ve kterém je koupíte.

MÍCHANÁ VEJCE PRO VEGANY

– 1 přírodní tofu, kousek mrkve, kousek pórku nebo cibule, kurkuma (kvůli barvě), jakékoli koření, které vám chutná, olej,  sůl, Shoyu/tamari, cca 1 lžíce lahůdkového droždí

Na trošce oleje osmahneme na kolečka nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a rozdrobené tofu. Chviku mícháme, dokud se z bílého tofu nestanou žlutá vejce J a pak přidáme droždí. Malinko podlijeme vodou a mícháme dál. Když se všechno propojí, sundáme z plotny a přikápneme shoyu/tamari omáčku a přisypeme bylinky (třeba petržel) nebo zelené lupení (třeba baby špenát).

 1476016839-_nahled

 

recepty z kurzu vaření  – SVAČINKY NA CESTY

http://svacinkyproancu.cz/kukuricne-krekry

http://svacinkyproancu.cz/nase-ryzova-snidanova-kase
http://svacinkyproancu.cz/petrzelkove-pesto-s-kesu-orisky
http://svacinkyproancu.cz/mrkvanky
http://svacinkyproancu.cz/skotske-oatcakes
http://svacinkyproancu.cz/datlove-kulicky-100x-jinak

1451512884-_titulka 1460895632-_titulka21447336936-_titulka2 1460206854-_nahled 1463833812-_titulka 1436107027-_titulka

 

ŠVESTKOVO ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

100g sušených švestek (namočit na 3-4 hodiny do 100 ml studené vody), 

50g   kakaové hmoty (rozpuštěné),  50g   sirupu z agáve,  2 lžičky kokosového tuku

 Namočené švestky i s vodou  rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme rozpuštěnou kakaovou hmotu, kokosový tuk a sirup z agáve. Vše rozmixujeme ho hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu vody. Hotový krém necháme chvíli odpočinout, nejlépe do druhého dne, v lednici. Výborné jen tak na mlsání místo nutelly, jako krém do dortů, cukroví, do pohárů, atd.

 

ŽITNÉ BOCHÁNKY

250 g   žitné výražkové mouky,  50 g  rozpuštěného másla, 15g  droždí,  1/8  mléka,  sůl , chia semínka na posypání a vejce na potření

Z mléka a droždí připravíme kvásek. Poté ho vlijeme na mouku a přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto a necháme nakynout.

Po vykynutí vytváříme bochánky které potřeme vejcem a posypeme semínky.

Pěčeme na 200°C asi 15 minut.

 

POMAZÁNKA Z TOFU A MRKVE

200g bílého tofu,   100g mrkve, 1 lžíce umeocta,  1 lžíce tamari omáčky, 2 lžíce křenu,     3 lžíce řepkového oleje

Mrkev uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Tofu nalámeme do mixéru,přidáme mrkev a všechny ostatní ingredience a jednoduše rozmixujeme. Můžeme dochutit citronovou šťávou

Pomazánka je výborná s žitnými bochánky.

 

Recepty z dřívějších kurzů:

POHANKOVÉ KOŠÍČKY S RÝŽOVÝM KRÉMEM

250g  pohankové mouky bílé,  150g másla, 100g agáve sirupu

Vypracujeme těsto a necháme odpočinout v lednici. Plníme do formiček a pečeme asi na 180°C 12 min.

KRÉM:  500ml mléka, 100g rýžové mouky, 100g agáve sirupu, 50g kakaa, 3 lžíce řepkového oleje

Vše smícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši. Přidáme olej a prošleháme. Ještě teplým krémem plníme košíčky a zdobíme vším co máme rádi.

KERNOTTO S HRÁŠKEM A MASEM

250g kernotta,  200g vepřového masa( plec),  1 menší konzerva sterilovaného hrášku

1 větší cibule,  1 hovězí bujon (v bio kvalitě),  sůl

Kernotto uvaříme dle návodu na obalu, cca 30-40min.  Na pánvi si orestujeme cibuli ,přidáme na kousky pokrájené maso,zalijeme vodou a dusíme spolu s bujonem do změknutí.  Když je maso hotové přidáme hrášek a uvařené kernotto , osolíme, ozdobíme čerstou zelenou natí ze zahrádky a můžeme podávat.

ŠPALDOVÉ KERNOTO SE ŠPENÁTEM

300 gr špaldového kernotta BIO,  2 hrsti vlašských ořechů , opražených  na suché pánvi

3 lžíce olivového oleje extra virgin,  2 cibule nakrájené najemno,  mořská sůl

100g sýra NIVA,  100g uzeného sýra,  100g kozího sýra

bílý pepř, 3-5 str. česneku, muškátový oříšek,  listový špenát (čerstvý),  zeleninový bujon v Bio kvalitě – 1kostka.

Vyprané kernotto vsypte do hrnce, přidejte bujon, zalijte jedenapůlnásobkem vody a uvařte pod pokličkou na velmi mírném ohni asi půl hodiny, až se voda vyvaří a zrnka změknou. Nemíchejte.

Cibuli orestujte na oleji, přimíchejte listový špenát, sůl, muškátový oříšek, pepř a všechno společně chvíli restujte.

Přihoďte část nastrouhaných sýrů,  prolisovaný česnek, kernotto a ořechy.

Všechno přesuňte do vymazané zapékací misky , navrch nasypte zbytek sýrů a 20 min. zapékejte.

ČERNÁ ČOČKA S BATÁTY (bez lepku)

 300g černé čočky (uvařit, cca 30min.),   400ml konzerva kokosového mléka

3 lžíce oliv.oleje,  1 větší cibule,  1 větší batát oloupaný( oranžový sladký brambor)

1 lžíce kari koření,  sůl dle potřeby

Čočku propláchneme a uvaříme do měkka. Na oliv.oleji orestujeme nakrájenou cibuli a batáty nakrájené na kostičky, nebo kolečka, přidáme kokosové mléko, kari koření a podusíme. Poté přimícháme uvařenou černou čočku, dosolíme a je hotovo.  Rychlá, zdravá a chutná večeře.

CIZRNOVÝ GULÁŠ  

1/2kg cizrny v suchém stavu, kousek řasy Wakame, pár lžic dobrého oleje nebo másla (přepuštěného), 2 větší cibule, vrchovatá lžička římského kmínu (podrtit nebo namlít), vrchovatá lžíce sladké papriky,  1 kostka zeleninového bujónu(bez glutamanů), hrst sušených hub z našich krásných lesů, sůl,  pokud je třeba, hrst ovesných vloček

Cizrnu den předem namočíme do dostatečného množství vody. Cca po 12 hodinách slejeme a propláchneme. Přidáme čerstvou vodu a řasu a vaříme doměkka, buď v tlakovém hrnci nebo o něco déle v obyčejném.  Cibuli pokrájíme a osmahneme na oleji/másle do sklovita. Přidáme koření a zalejeme vývarem z cizrny. Přihodíme bujónovou kostku, sůl, houby a část vařené cizrny. Pokud chceme super hustý guláš, přidáme i hrst ovesných vloček. Chvíli ještě povaříme (stačí tak15 minut dokud houby nezměknou) a pak rozmixujeme. Nakonec do guláše nasypeme zbylou vařenou cizrnu a necháme proležet – ideálně do druhého dne.

Podáváme s chlebem, rýží, jáhlami, pohankou, quinoou…

Koření použijte takové, které vám chutná. Římský kmín a sladká paprika jsou jen jedna z mnoha možností…(kari, pálivá paprika a kmín, hotová směs koření na guláš, harrisa)

Cizrna/čočka alla bolognese  http://svacinkyproancu.cz/cizrna-alla-bolognese

Brownies  http://svacinkyproancu.cz/brownies/cokoladova-pena

 

 

EVY VYNIKAJÍCÍ ČOKOLÁDA 

http://svacinkyproancu.cz/konopna-cokolada

 JITKY ŽITNO POHANKOVÁ SRDÍČKA

1 hrnek pohankové celozrnné mouky,  1,5 hrnku žitné mouky VÝRAŽKOVÉ

250g másla,  100g třtinového cukru jemného,  1 citronový cukr AMYLON

1 vejce+1 žloutek

Z těsta vyválíme plát,  ze  kterého vykrajujeme srdíčka. ½ srdíček před pečením ozdobíme BIO čokoládovými pecičkami .

Po upečení srdíčka slepujeme oblíbenou marmeládou.

Pečeme při 180°C asi 8-10 min

RYCHLÉ  KOKOSOVÉ SUŠENKY

90g kokosové mouky,  120g medu,  90g másla,  45g strouhaného kokosu

Troubu předehřát na 170°C, plech vyložit papírem na pečení.

Smíchejte si všechny suroviny dohromady, vznikne lepivé těsto. To namokřenýma rukama rozdělte na cca.50 kuliček. Přendáme je na pečící papír a každou kuličku (zplacatíme) pomocí vidličky na tenkou sušenku. Pečeme v troubě cca 8 minut. Jakmile začne sušenka hnědnout, vyjmeme a necháme na plechu dojít. Sundáme až vychladlé, jinak se rozpadnou.

POMERANČOVÉ SUŠENKY

100g hladké bílé pšeničné/špaldové mouky, 100g hladké celozrnné pšeničné/špaldové mouky,  100g mandlové mouky nebo jemně mletých loupaných mandlí,  200g másla,  100g agáve,  špetka soli, kůra z poloviny chemicky neošetřeného pomeranče a kdyby bylo těsto příliš suché, tak i trocha šťávy

Vypracovat křehké těsto a nechat pár hodin odpočinout v lednici. Pečeme na 150 cca 15 minut podle tloušťky těsta.

Sušenky slepíme rychlou domácí marmeládou:

200g hrozinek +kůra z poloviny chemicky neošetřeného pomeranče+šťáva

– na pár hodin namočit, pak přebytečnou tekutinu slít a rozmixovat na hladký krém

POHANKOVÉ ROHLÍČKY BEZ LEPKU

250g pohankové mouky,  200g másla,  70g kokosového cukru

100g mletých lískových oříšků,  ½ lžičky vanilky,  špetka soli

Ze surovin vypracujeme vláčné těsto a necháme 1hod. v chladu. Pečeme na 180 cca 15 až 20 minut podle velikosti rohlíčků. Nechte vychladnout na plechu, aby se nerozpadly. Obalíme v na jemno rozmixovaném  kokosovém cukru s vanilkou.

MEDOVÉ PERNÍČKY Z ŽITNÉ MOUKY

86 dkg žitné celozrnné mouky, 4 vejce, 4 velké lžíce BIOLINIE medu květového, 36 dkg třtinového cukru BIOHARMONIE, 1 perníkové koření, citrónová kůra (z chemicky neošetřeného citrónu), 5 dkg sádla, 1 lžíce jedlé sody

 Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

ČOČKOVÁ SRDÍČKA

180g    jahelné mouky, 150g    mouky z červené čočky, 180g    másla

100g    agávového sirupu, citronová kůra, špetka čajového koření masala

 Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto,které necháme v chladu odpočinout.

Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme srdíčka.Pečeme při 180°C asi 10 min.

Srdíčka zdobíme čokoládou a sušenými švestkami

DATLOVÉ HVĚZDIČKY
 
300 g špaldové mouky hladké,  1 lžička skořice,  2 lžičky vinného kamene
180g  másla,  100g mandlí,  150g sušených datlí
1 lžíce citronové šťávy,  100g datlového sirupu

Postup je jednoduchý. Vše nasypte do mísy, mandle a datle namelte, vše smíchejte a vypracujte těsto, které bude mít konzistenci asi jako těsto na linecké. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté již rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary dle libosti.
Pečte na 180°C cca 10 minut.

PO UPEČENÍ SPOJUJEME MANDLOVÝM KRÉMEM:  1 hrnek loupaných mandlí, 2 lžíce agávového sirupu,  2 lžíce kokosového tuku, ¼ hrnku rostlinného mléka,  špetku soli 

Vše rozmixujeme na hladký krém. Podle potřeby ředíme rostlinným mlékem (ovesným, mandlovým).

 RÝŽOVÁ KOLEČKA BEZ LEPKU

250g hladké rýžové mouky,  220g másla, 100g agáve sirupu 

Vše zpracujeme do vláčného těsta, které necháme odležet v lednici. Pečeme při 180°C asi 10 min.Necháme vychladnout na plechu.

 NÁPLŇ:  100g sušených švestek,  50g   kakaové hmoty,  50g   másla, 50g   sirupu z agáve

 Švestky rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme rozpuštěnou kakaovou hmotu, máslo a sirup z agáve.Vše smícháme a ještě teplou směsí plníme upečená kolečka.

 

HUMMUS S PEČENOU DÝNÍ HOKAIDO

•Asi tak 400g vařené, zcezené cizrny z plechovky  • Pár kousků pečené dýně – ideálně Hokaido kvůli barvě    •Umeocet nebo sůl podle chuti    •3 vrchovaté lžíce Tahini               •2 stroužky ostřejšího česneku   •Tymián   •Dobromysl   •3 lžíce dobrého olivového oleje  •Hrst sušených rajčat   •Šťáva z poloviny citrónu

 Dýni Hokaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka, rozkrájíme na malé kousky, posypeme nějakým dobrým kořením (třeba tymián a dobromysl), osolíme, přidáme pár lžic olivového oleje, pořádně všechno promýcháme rukama a pečeme v troubě předehřáté na 200 cca 30-40 minut. Dýně totiž dodá hummusu krásnou barvu, jemnou chuť a krémovější konzistenci.

 Cizrnu, dýni, Tahini, olej, utřený nebo prolisovaný česnek, Umeocet a koření rozmixujeme. Přidáme citrónovou sťávu a pokud máme bio citrón i trochu nastrouhané kůry. Podle potřeby zředíme hummus vodou nebo vývarem z cizrny a znovu promixujeme. Na konec přisypeme na tenké proužky, nebo kostičky nakrájená sušená rajčata.

 Tymián a dobromysl jsou takové jemné dětské bylinky. Takže pokud fandíte výraznějším chutím, upečte dýni s jiným kořením a to pak přidejte i do hummusu. Co třeba uzená paprika a kmín, nebo kari a zázvor. 🙂

imagesQO6WGXV4

 DALŠÍ ZAJÍMAVÉ RECEPTY http://svacinkyproancu.cz/